Türk Madeni Hukuku
Medeni hukuk, bir ülkedeki vatandaşların şahsi durumlarını, aile ilişkilerini, mallar üzerindeki haklarını, diğer kişilerle olan borç ilişkilerini, ölümden sonra malvarlığı ile ilgili hak ve borçları düzenleyen hukuk dalıdır.
Medeni hukukun konusunu Türk Medeni Kanunu’nun alt başlıkları olan kişiler hukuku, aile hukuku, borçlar hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku oluşturur.
Asli kaynaklar:
- Anayasa
- Kanunlar – Uluslararası anlaşmalar
- Cumhurbaşkanlığı kararnamesi
- Yönetmelik
- Tamim, yönerge, sirküler
- İçtihadı birleştirme kararları
Örf ve adet hukuku kuralları, bir toplumda uzun yıllardan beri uygulanan ve uyulması gerektiği konusunda genel kanaat bulunan ve devlet tarafından da desteklenen yazısız kurallardır.
Somut olaya uygulanacak yazılı bir hukuk kuralının bulunmadığı hallerde örf ve adet kurallarına göre hüküm kurulur. Yazılı bir hukuk kuralının bulunmaması halinde “kanun boşluğu” söz konusudur. Örf ve adet hukuku kuralları kanun boşluğunu doldurur. Hakim, kanun boşluğunun olup olmadığının anlaşılabilmesi için yorum yapmalıdır.
Türk Medeni Kanunu madde 1 hükmü uyarınca hakim, somut olayda uygulanacak herhangi bir kanun hükmü bulunmuyorsa örf ve adet kurallarına göre karar verir. Örf ve adet kurallı da bulunmuyorsa hakim, kendisi kanun koyucu ola idi nasıl bir kural koyacaksa o şekilde karar verir.